Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2014 » Травень » 5 » Шахраї не сплять
16:50
Шахраї не сплять

Шахрайством в наш час нікого не здивуєш. Охочих до легкого заробітку доволі багато, як і тих, хто «купується» на розповіді шахраїв.

Телефонні шахрайства є найбільш поширеними. Особливою популярністю користується – випадок з рідними. Шахрай представляється родичем або знайомим, який схвильованим голосом повідомляє, що затриманий співробітниками міліції за скоєння того чи іншого злочину (вчинення ДТП, незаконне зберігання зброї, нанесення тілесних ушкоджень і т.д.) і щоб уникнути кримінальної відповідальності вам необхідно перерахувати певну суму грошей.     

Дотримуйтеся наших порад, однак пам’ятайте, що в кожному випадку слід діяти обдумано :

Якщо пролунав дзвінок з незнайомого номера на ваш мобільний і голос того, хто дзвонить схожий на голос вашого родича, який повідомляє, що потрапив в біду і виручити його можна тільки грошима ( передачею готівки або активацій карт оплати ) :

  • не впадайте в паніку ;
  • обов'язково задайте особі, яка вам телефонує запитання особистого характеру, відповіді на які допоможуть вам визначити, чи точно той, хто телефонує є вашим родичем, а не шахраєм, вміло імітує голос близької вам людини. Приклади питань : куди він їздив відпочивати востаннє, як звуть інших ваших родичів, номер будинку, місце розташування вашої дачі тощо;
  • негайно зверніться до правоохоронних органів

Отримавши повідомлення від людини, яка представилася співробітником або оператором стільникового зв'язку, про те, що ви виграли приз, для отримання якого вам необхідно активувати карти оплати на певну грошову суму:

  • не поспішайте активувати карти оплати ( передавати гроші ) ;
  • зателефонуйте на радіостанцію в абонентську службу оператора стільникового зв'язку - уточніть, чи проводиться така акція, про яку вам повідомили невідомі .

Отримавши смс - повідомлення з незнайомого номера, підписаний нібито знайомим вам людиною, з проханням поповнити баланс його рахунку для термінового підключення телефону:

  • не поспішайте робити оплату ;
  • постарайтеся зв'язатися з вашим знайомим за відомим вам номером і уточнити , чи є у нього проблеми з відключенням телефону ;
  • передзвоніть на вказаний номер, щоб уточнити, чи дійсно до вас звернувся ваш знайомий.

Отримавши дзвінок від незнайомої вам людини, яка представилася міліціонером, вимагаює у вас гроші за вирішення яких-небудь питань:

  • негайно дзвоніть у міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо «вимагач» дійсно є працівником міліції, допоможете очистити наші лави від випадкових людей.

Не забувайте: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст. 369 КК України «Дача хабара», що карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Щоб не стати жертвою подібних телефонних шахрайств, Вам шановні громадяни необхідно уважніше відноситися до таких ситуацій і не створювати злочинцям сприятливі умови.

Перш ніж перерахувати гроші невідомо кому, подзвоніть до чергової частини міліції за телефоном «102».

 

Н. Пазюк

Інспектор слідчого відділу Віньковецького РВ

лейтенант міліції

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 548 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz