Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2014 » Липень » 25 » Шахрайство з кредитами - як не стати жертвою шахраїв
10:47
Шахрайство з кредитами - як не стати жертвою шахраїв

На жаль, занадто велике поширення кредитів призвело і до появи настільки неприємного для будь-якого ринку явища як шахрайство і незаконне отримання кредиту. Чого варто побоюватися фізичним особам? Почнемо з того, що шахрайство з кредитами буває явним і неявним. Явне шахрайство - це коли дії третіх осіб споконвічно спрямовані на те, щоб марним чином збагатитися за ваш рахунок. Зустрічається така форма шахрайства і за споживчими кредитами та кредитними картками, але досить рідко.

Частіше буває приховане, неявне шахрайство, коли все начебто виглядає по-чесному, довести нічого неможливо, а за фактом дії виявляються шахрайськими. Важливий момент, шахрайство при оформленні споживчого кредиту або кредитної картки безпосередньо в офісі банку виключено - ви в одному місці і отримуєте гроші, і оформляєте кредитні документи.

Кредит за підробленими документами. Слідкуйте за своїми документами.

Загублений паспорт - найкоротший шлях стати жертвою явного шахрайства. Заміна фотографії в ній - і все, споживчий кредит або кредитна карта оформляються абсолютно іншою людиною, але на вас. З автокредитуванням та іпотекою зазвичай такі варіанти не «провертаються» - шахраям, як правило, потрібні готівкові гроші, та й «попастися» простіше. Природно, за такими кредитами шахраї потім не платять, а проблеми стають вашими.

Довести шахрайство при отриманні кредиту за такою схемою останнім часом простіше - зараз при отриманні кредиту позичальників часто фотографують. Та й якість копіювальної техніки (а паспорт позичальника, природно, копіюють в банку) дозволяє розрізнити, що фото в паспорті вклеєно не ваше. Звичайно, за наявності пособників в самому банку, шахраї можуть до кредитного договору докласти та копію паспорта з вашої справжньої фотографією.

Але в такому випадку вже власна служба безпеки банку все одно виявить шахрайську схему. Однак проблем у вас все ж буде більше, ніж достатньо - інші банки через бюро кредитних історій будуть поінформовані про те, що у вас формально є прострочені або неповернені кредити. Доводити, що ви стали жертвою шахраїв і насправді не отримували споживчий кредит або кредитну карту, доведеться в суді. 

Несумлінні посередники. Найбільш поширена форма «неявного» шахрайства - це коли посередники, які називають себе «кредитними брокерами», пропонують посприяти гарантовано отримати споживчий кредит або кредитну карту. Це повинно відразу насторожувати, самі подумайте, з якого дива хтось в банку буде «проштовхувати» саме вашу кредитну заявку? Як конкретно такий індивід буде це робити, якщо рішення про видачу кредиту в гіршому випадку приймається колегіально, підрозділами оцінки ризиків, службою безпеки, фінансово - аналітичною службою банку та іншими підрозділами, в кращому - скорингової системою, коли людська участь у принципі виключено і процедура прийняття рішення «дати або не дати кредит» виконується комп'ютером? Домовиться з усіма членами кредитного комітету?

Сумніваюся. Найімовірніше, схема в цьому випадку працює таким чином - з вас беруть аванс за організацію процесу «проштовхування» кредиту. Вам навіть можуть сказати, що заявку потрібно подати «в певний офіс банку». Насправді такий посередник нічого робити не буде, і якщо вам пощастить, і заявка на кредит буде схвалена, - він зробить вигляд, що саме завдяки його заслугам ви отримали і кредит, і треба заплатити решту винагороди. Якщо вам не надали кредит - «ну, вибачте, не вийшло, але люди в банку« попрацювали », вони свої гроші відпрацювали».

Всі - немає авансу, та й повернути його можна буде тільки в судовому порядку і тільки якщо ви уклали договір. Хоча за наявності «хитрих» пунктів в тексті договору оскаржити дії такого посередника в суді вам не вдасться. В общем-то, даний механізм - це навіть не шахрайство з банківськими кредитами, банк і офіційний процес оформлення кредиту тут взагалі виходить не при чому. Кредитний брокер може надати реальну допомогу в отриманні кредиту, але вибирати таких фахівців потрібно дуже уважно!

Шахрайство з кредитними картами. Механізми тут такі ж як і з простими дебетовими картами. Опишемо їх коротко.

Фальшиві банкомати. Спосіб досить поширений за кордоном, де банкоматів дуже багато. Зловмисники ставлять ящик, схожий на банкомат, і «затримують» всередині пластикову карту, попередньо записавши ваш ПІН-код. Поки ви намагаєтеся «видряпати» вашу карту - гроші з неї вже зняті.

Скріммінг - практикується на діючих банкоматах та у торгових мережах пі розрахунку пластиковими картами за покупки. На банкомат або касовий апарат ставиться мініатюрний пристрій, яке зчитує магнітну смугу з карти, а у випадку з банкоматами - ПІН-код. Далі - робиться копія пластикової карти, по якій знімаються гроші. Сама нормальна захист від такої ситуації - чіпова пластикова карта. Шахрайські сайти в Інтернеті.

Небезпечно при покупках в незнайомих інтернет-магазинах вводити реальний номер цієї пластикової карти. Ні в якому разі не можна вводити ПІН-код. Інтеренет «кишить» так званими «фішингових» сайтами, завдання яких - вкрасти ваші дані.

Є і комп'ютерні віруси для цієї мети. Убезпечити себе можна шляхом створення так званої віртуальної карти - вона прив'язується до основної картки, але лише на певну суму. 

Як не стати жертвою шахраїв при оформленні споживчого кредиту або кредитної картки?

По-перше, ні в якому разі не давайте посередникам оригінали документів: паспорт, довідка про доходи, водійське посвідчення, пенсійне посвідчення та інших індивідуальних документів.

По-друге, відсутність договору на посередницьку діяльність - важлива ознака того, що на вас вийшли шахраї; не довіряйте таким «брокерам».

По-третє, при роботі з кредитним брокером, вас повинно насторожити вимоги про сплату комісії вперед.

По-четверте, насторожитеся при відсутності у кредитного брокера офісу і сайту в інтернеті, а більшість пристойних компаній мають і те, і інше; навіть якщо людина займається такою діяльність порівняно недавно, створити сайт - справа нехитра; насторожитеся при вигляді занадто вигадливого сайту, не з'являється в пошукових запитах. Обіцянка «гарантованого» результату, отримання вами кредиту, - ще одна ознака шахрайства.

Нарешті, неприйнятно пропозицію від кредитного агента, спеціаліста, брокера, та кого завгодно підробити документи: «так ми вам і довідки про доходи зробимо, і фіктивне працевлаштування забезпечимо», - за це, між іншим, кримінальна відповідальність прочитується; та довести, що ви не маєте відношення до наданих фіктивними документами, буде дуже складно. Навіть якщо це і вдасться зробити, все одно ви потрапите в «чорні» списки банківських клієнтів. Останнє - повинна викликати питання занадто висока сума комісії кредитного брокера - від 10% і вище. Нормальна вартість посередницьких послуг на ринку кредитного брокериджу - 3-5%, занадто висока комісія - швидше за все спроба заробити «на аванси».

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 2975 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz