Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2015 » Лютий » 2 » ДАІ інформує! Новий порядок оплати штрафів та «Європротокол»
16:05
ДАІ інформує! Новий порядок оплати штрафів та «Європротокол»

З вересня 2011 року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», щодо дорожньо – транспортних пригод та виплати страхового відшкодування.

Цим нормативним актом було запроваджено механізм спрощеного оформлення дорожньо-транспортних пригод, шляхом складання повідомлення про ДТП для страхових компаній – Європротоколу. Такий порядок оформлення ДТП давно працює у всіх країнах західної Європи. Слід зазначити, що в наслідок використання Європротоколу скорочується час для звільнення проїзної частини від пошкоджених автомобілів, що особливо суттєво для великих міст.

На жаль, використання данної практики не набуло популярності серед громадян України. За 2014 рік, лише 7% випадків дорожньо – транспортних пригод з потерпілими, скористалися цими документами, а для вирішення питання про відшкодування збитків однією із сторін, викликали працівників Державтоінспекції. Та слід зазначити, що порядок та суми відшкодування збитків у ДТП – виключно прерогатива страхових компаній, страхові комісари яких, між собою та з участю власників пошкоджених транспортних засобів визначають винуватця ДТП та суми нанесених збитків.

Але, скористатися Європротоколом, можливо тільки за наступних обставин :

  • Всі водії, що потрапили у дорожньо – транспортну пригоду, мають договори обов’язкового страхування цивільно – правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
  • Відсутні травмовані та загиблі люди.
  • Водії цих транспортних засобів дійшли згоди, щодо обставин скоєння ДТП та визначили винуватця.
  • У водіїв відсутні ознаки алкогольного чи наркотичного сп’яніння, або перебувають у незадовільному стані під дією лікарських препаратів.

Якщо водії скористалися Європротоколом, шляхом обопільного його оформлення та підписання, то вони :

Мають право залишити місце ДТП.

Звільняються від обов’язків інформувати ДАІ про настання ДТП, та звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої «Законом України» за спричинення ДТП.

Але, у випадку, невиконання хоча б однією із сторін для Європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП – обов’язковий. Водії, які скористалися Європротоколом, забов’язані не пізніше трьох днів від дня скоєння пригоди, звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до представника страхової компанії, з якою укладений договір.

Хочемо також додати, що згідно рекомендацій Департаменту ДАІ МВС України, буде посилена роз’яснювальна робота з цих питань, не тільки серед водіїв, а і в автомобільних школах різних форм власності. Бланки Європротоколів повинні видаватися водієві при оформленні страхового поліса – безкоштовно.

Також доводимо до всіх водіїв, що в Україні вступив у дію новий порядок сплати штрафів за порушення Правил дорожнього руху, на місці скоєння порушення, пластиковою карткою. Для цього всі автомобілі ДАІ, в найближчий час, будуть обладнані відповідними терміналами. Термінал видає 2 чеки, один з яких видається порушникові, а інший долучається до протоколу, а оплачені кошти автоматично будуть зараховуватись на рахунок банківської установи. Це дасть змогу, не тільки скоротити терміни сплати штрафів, а і зекономити час порушника, який витрачається на відвідування банківської установи. Проте такі оплати не будуть проводитись, якщо водій не згідний зі скоєним порушенням і документи будуть розглядатися на судових засіданнях. Термінали розраховані тільки на пластикові картки, щоб працівники ДАІ не мали справу з готівкою. Водій – порушник, може також скористатися карткою родича чи знайомого, якщо йому відомий відповідний пароль.

На завершення хочу зазначити, що водії мають право самі обирати порядок оплати штрафів через встановлений в автомобілі ДАІ термінал, чи за старою схемою, в банківській установі на протязі 15 днів.

Всім бажаю щасливих доріг без порушень ПДР та дорожньо-транспортних пригод.

 

В.Сохацький

Т.в.о. начальника ДАІ з обслуговування Віньковецького району

капітан міліції

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 715 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz