Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2015 » Лютий » 12 » Операція « Первоцвіт – 2015 ». Не хочеш стати співучасником правопорушення – не купуй первоцвіти!
15:05
Операція « Первоцвіт – 2015 ». Не хочеш стати співучасником правопорушення – не купуй первоцвіти!

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин та попередження правопорушень у цій галузі на Віньковеччині розпочато щорічну операцію «Первоцвіт», яка триватиме з 12 лютого по 30 квітня 2015 року .

Не хочеш стати співучасником кримінального правопорушення – не купуй первоцвіти!

Продаж первоцвітів – це порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі. Відповідальність несе не тільки продавець, а й покупець квітів, адміністративна відповідальність передбачена у формі штрафів та стягнення збитків в перерахунку на кожну рослину. Забороняється продаж як дикорослих квітів, так і тих, що вирощуються вдома.

Слід пам'ятати, що торгівля дикорослими рослинами, незалежно від того, були вони зібрані торгуючими чи ні, заборонена на підставі ст. 123 ЗУ «Про охорону навколишнього середовища» і ст.9 ЗУ «Про рослинний світ».

Також правопорушники підлягають відповідальності по статті 159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках» та 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях».

Крім цього, торгівлю рослинами заборонено також ст. 64 ЗУ «Про охорону навколишнього середовища», адмін. Відповідальність за це правопорушення передбачена ст. 88-1 КУпАП «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу».

При виявленні порушень законодавства працівники міліції складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.

За незаконний збір та продаж первоцвітів у громадян конфісковуватимуть незаконно здобуте та накладатимуть штраф. Крім того порушники відшкодовуватимуть збитки завдані навколишньому середовищу.

Шафран Гейфелів, підсніжник білосніжний, сон великий та чорніючий, ясенець білий, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалія звичайна, медунка темна, первоцвіт весняний, фіалка запашна, анемона дібровна та розлога, проліска дволиста, місячниця оживаюча, арум Бессера – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються на території Хмельницької області. Майже всі вони відносяться до категорії рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість з них занесена до Червоної книги України.

Найчастіше продаються з рук на стихійних ринках:

  1. Підсніжник – найпопулярніша рослина, є два види – підсніжник складчастий та сніжно-білий. Починають цвісти з кінця грудня і до середини березня.                          
  2. Наступна рослина – цикламен Кузнєцова. Це рідкісний вид, який росте тільки в Криму, який охороняється, але знаходиться під загрозою знищення, тому що місцеві жителі все одно його збирають, викопують та торгують ним, бо існує легенда (науково не підтверджена), що ці цибулинки мають цілющі властивості. коли торгують саме букетами з цих квітів.
  3. Крокус росте в Прикарпатті та Закарпатті. Період квітування може тривати від початку зими і до квітня. Ним переважно торгують на заході України.Негативний момент цього, що при збиранні крокусу, на відміну від підсніжника, його висмикують разом із цибулинкою, бо так він довше стоїть і у торгівців є час його продати. Водночас, є крокуси, які продаються у горщиках, - це селекційно виведені рослини, які не потребують захисту та можуть стати альтернативою знищенню крокусів, що ростуть у природних умовах.             
  4. Сон-трава починає цвісти на початку квітня, найбільше в північній частині України, в зоні Полісся і на придніпровських луках. Сон часто викопують з корінцями і торгують в місцях стихійного продажу. Але пересаджування цієї рослини неможливе, тому що коренева система має таку особливість, що не приживається в іншому місці, тож покупців просто обманюють.                                                                                                                                                                           
  5. Плауни – невеличкі рослини, що використовуються як декор в місцях продажу ритуальних виробів. З нього роблять вінки і продають у переддень Великодня, у велику суботу, тому що у народі є звичка робити прикраси для великодніх кошиків. Ця рослина також занесена до Червоної книги.                
  6. Мало хто знає, що черемша (Цибуля ведмежа) також занесена до Червоної книги, її популяція різко скорочується, але нею дуже поширена торгівля. На жаль, якщо підсніжники вилучаються, людей ганяють, то торгівців черемшею міліція майже не чіпає. На щастя, останніми роками на ринки перестали пускати людей, які торгують черемшею, але навколо ринків у квітні ця торгівля просто процвітає.                                                                                                                                                          
  7. Ялівець використовують як декор для букетів квітів. Проте тільки частина ялівців охороняється Червоною книгою України, а частина – так званими регіональними списками.          
  8. Гори-цвіт – рослина степового регіону і Криму. Найчастіше викопується з корінням та продається в місцях стихійної торгівлі як садова рослина.                 
  9. Півонія кримська там само викопується в Криму з корінням та постачається потягами в ящиках по всій Україні, продається у місцях стихійної торгівлі. Разом з деякими іншими ендеміками, зокрема й орхідеями, які сюди теж надходять централізовано.                                                    

 

Міліція закликає всіх небайдужих громадян не залишати без уваги жодного факту торгівлі, а також не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів заради збереження їх краси для майбутніх поколінь!

 

Н. Балан 

інспектор СВ Віньковецького РВ 

лейтенант міліції

 

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 2676 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz