Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2014 » Липень » 29 » Поради — як не стати жертвою шахраїв та злочинців
17:50
Поради — як не стати жертвою шахраїв та злочинців

На жаль, шахраї вміють грати свої ролі – добреньких і співчутливих, добре знають психологію старої людини.

Існує кілька простих порад, як не стати жертвою злочинців. Отож людям літнього віку, особливо тим, які живуть самі, НЕОБХІДНО ПАМЯТАТИ:

1. Не впускайте в дім незнайомих людей, ким би вони не називалися. Вимагайте пред’явити документи чи вказати свій службовий телефон. Кожен самотній пенсіонер повинен мати телефони соціальних служб, центрів для одиноких престарілих громадян, в яких вони обслуговуються. Зателефонуйте туди й запитайте, чи працюють в них такі то люди, чи проводяться тепер якісь благодійні акції тощо. Небезпека може чатувати й на вулиці, краще уникати спілкування з підозрілими особами взагалі, зокрема і з тими, які пропонують просто на вулиці різні товари та види послуг.

Працівники міліції радять ні в якому разі не впускати незнайомців до помешкання та вимагати, насамперед, пред’явити посвідчення. Аби впевнитись у реальності пропозицій непроханих гостей, необхідно зателефонувати рідним чи знайомим та попросити їх приїхати. Ймовірно, що аферист, почувши цю розмову, піде геть.

2. Не заводьте розмову з незнайомцями, ким би вони не називалися  чи ворожками, ясновидицями або цілительками. На будь-які питання, навіть “найбезневинніші”, просто проходьте мимо. Аферисту, який має дар гіпнозу, треба лише зупинити вас “на хвильку”, розпочати під будь-яким приводом розмову, а вже далі перехожий і не зчується, як зніме з себе золоті прикраси, та ще й винесе з домівки всі заощадження… Навіть якщо незнайомці, постукавши у ваші двері, просять попити води або переповити дитину, не впускайте їх, бо добром це все не закінчиться. Так само буде і з “дешевим медом”, який молоді смаглявки носять по хатах: у кращому разі ви просто купите “лівак”, а в гіршому — залишитесь без всіх грошей, пішовши на кухню за тарою для меду…

3. Не слід давати іншим людям свій паспорт, документи на володіння квартирою, дачею, машиною та інші фінансові документи, оскільки їх можуть використати зі злочинною метою.

4. Не можна підписувати жодних листів, матеріалів опитувань, якщо ви чітко не розумієте, про що йдеться, не впевнені в необхідності таких підписів. Перш ніж щось робити і підписувати, треба проконсультуватися у юриста. На жаль частіше приходять люди, коли вже важко щось змінити.

5. Всі дії з продажу або обміну квартири необхідно узгоджувати в нотаріальній конторі, навіть коли оформлення документів на обмін чи продаж квартири бере на себе спеціальна фірма, що має відповідну ліцензію.

6. Всі підписи на фінансових документах (Оформлення спадкоємності, дарчі документи, доручення) слід робити тільки в присутності нотаріуса. Ніколи не можна підписувати будь-які папери, пов‘язані з продажем або обміном квартири дома, навіть тоді, коли покупець приводить з собою адвоката з відповідним посвідченням. Документи слід оформляти лише через нотаріальну контору. Лише один неправильно оформлений підпис може призвести до втрати квартири, дачі, тощо.

7. Всі дії з оформлення опіки необхідно проводити лише з дозволу місцевої адміністрації.

8. При необхідності здати в оренду свою квартиру або її частину слід бути обережними при виборі квартиранта. При цьому слід укласти з квартирантом угоду про проживання, оформлену в нотаріуса, в якій обговорити взаємні права і обов‘язки. При знайомстві з квартирантом слід записати його паспортні дані.

9. Не слід вирішувати нашвидку, коли малознайомі люди пропонують вам нібито вигідні умови легкого збагачення (участі у різного роду фінансових „пірамідах”), продажу чи купівлі товарів, нерухомості. Часто це може бути обман (сплата фальшивими грошима, викрадення, продаж крадених або бракованих речей).

10. Не поспішайте запрошувати малознайомих людей до квартириі демонструвати їм дорогі для вас речі. Будьте обережні також щодо сімейних цінностей, антикваріату, за яким теж полюють „любителі”.

Велике прохання до молодого покоління: дітей, внуків, сусідів самотніх пенсіонерів. Візьміть на себе частину турбот щодо забезпечення безпеки стареньких. Частіше їм телефонуйте, відвідуйте, будьте в курсі всіх їх справ: чи збираються вони викликати лікаря, слюсаря, чи чекають якихось гостей і т.д. Укріпіть вікна, двері в оселях, де вони живуть. Постійно роз’яснюйте, як небезпечно впускати в дім сторонніх. Навчіть їх вимагати в офіційних осіб, що прийшли до помешкання, документи, номери робочих телефонів, по яких бажано відразу передзвонити і дізнатися про мету візиту. Такі заходи безпеки, швидше за все, відлякають шахраїв, а справжній “соцпрацівник” не образиться.

І найголовніше на останок. Якщо ви — людина похилого віку, або хтось із ваших родичів таки став жертвою злочинця, не зволікайте зі зверненням у міліцію. Більшість пенсіонерів має вдома стаціонарний телефон, а тепер і мобільні. Чим швидше надійде звернення на “102” про скоєння злочину, тим більше шансів затримати злочинця.

Від того, наскільки швидко Ви повідомите про пригоду правоохоронців залежить оперативність розкриття злочину та повернення Вашого майна.

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 902 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz