Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2015 » Лютий » 5 » РЕКОМЕНДАЦІЇ населенню у випадках виникнення терористичної загрози, виявлення підозрілих предметів, транспортних засобів та осіб, поведінка
14:55
РЕКОМЕНДАЦІЇ населенню у випадках виникнення терористичної загрози, виявлення підозрілих предметів, транспортних засобів та осіб, поведінка

На сьогодні наша держава, як і весь український народ, веде боротьбу з терористичними угрупуваннями на сході України і всі сили направленні на припинення бойових дій та захист мирного населення. Громадська свідомість населення України зросла в рази, та все ж окремі особи і їх поплічники намагаються залякати мирних людей або ж створити обставини, що можуть негативно вплинути на мирні плани керівництва держави.

У зв’язку з даними подіями, правоохоронці посилюють заходи, направленні на виявлення та затримання осіб, поведінка чи зовнішній вигляд яких викликає підозру можливості вчинення ними терористичних актів, а також виявлення підозрілих предметів і транспортних засобів

Злочини, які вчиняються із застосуванням вибухових пристроїв, несуть у собі значну громадську небезпеку. На жаль, дуже багато громадян поверхово сприймають проблему особистої безпеки, згадуючи про неї лише у випадках скоєння злочинів відносно них, родичів чи знайомих. Будь-яка особа повинна чітко уявляти свою поведінку при виявленні можливих надзвичайних ситуацій.

 

Виявлення підозрілого предмету, що може бути вибуховим пристроєм

Характерні ознаки, які вказують на можливу наявність вибухових пристроїв у підозрілому предметі.

  • Підозрілі обставини появи предметів - сумок, пакетів, коробок, металевих і скляних ємностей тощо, залишених без догляду власниками в даному місці і в даний час.
  • Підозрілі обставини появи щойно поштукатурених або свіжопофарбованих місць на стінах, свіжоскопаної ділянки землі або купи сміття на шляху проходження;
  • Наявність у предметів характерного вигляду штатних боєприпасів, учбово-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів;
  • Наявність очевидних деталей, які приводять вибухові пристрої (ВП) в дію (елементи живлення, тумблери, кнопки, таймери, проводи тощо);
  • Прослуховування    роботи    годинникового    механізму    з    підозрілого предмета;
  • Наявність у предмета запаху бензину, газу, розчинника, а також інших хімічних речовин;
  • Наявність електроприводів (антен, мобільних телефонів), світловоду, який мигтить або безупинно горить;
  • Наявність диму, який виходить із предмета;
  • Збільшена маса предмета (наприклад - коробка із під цукерок, банка із під кави, книга, записник тощо);
  • Наявність у дверях (вікнах) будь-яких сторонніх предметів, закріплених до них шнуром, проводом або скотчем.

 

Якщо виявлений предмет, на Вашу думку, не повинен перебувати в цьому місці і видався Вам підозрілим, не залишайте його без уваги.

Батьки! Ви відповідаєте за життя й здоров'я ваших дітей. Поясніть дітям, що будь-який предмет знайдений на вулиці або у під'їзді, може становити небезпеку для їх життя та здоров’я.

Якщо Ви виявили невідомий предмет, який викликає Вашу підозру, в установі, негайно повідомте про знахідку адміністрації та охороні.

 Ваша поведінка при виявленні підозрілого предмету:

  • не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет;
  • зафіксуйте час виявлення предмету;
  • намагайтесь зробити все можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки;
  • обов'язково дочекайтеся прибуття слідчо - оперативної групи МВС України (ви є важливим свідком).

 Не вживайте самостійно ніяких дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями - це може призвести до їхнього вибуху, численних жертв і руйнувань.

 Якщо раптом почалася активізація сил безпеки й правоохоронних органів, не проявляйте цікавості, ідіть у інший бік, але не бігцем, щоб Вас не прийняли за супротивника.

 У разі вибуху або стрілянини негайно падайте на землю, краще під прикриття (бордюр, торговельний намет, машину тощо). Для більшої безпеки накрийте голову руками.

 Випадково довідавшись про теракт, що готується, негайно повідомте про це в правоохоронні органи.

 Якщо Вам стало відомо про підготовку чи вчинення злочину, негайно повідомте про це в органи МВС України чи Служби безпеки.

 

Класифікація боєприпасів, вибухових пристроїв, засобів підриву та вибухових речовин за рівнем небезпеки. 

Слід пам’ятати, що боєприпаси, вибухові пристрої, засоби підриву, піротехнічні засоби, які вилучені з незаконного обігу, можливо зберігались з порушенням умов, передбачених конструкцією, технічною, нормативною документацією та знаходились з поза гарантованими термінами зберігання і експлуатації.

Такі вибухонебезпечні об’єкти умовно поділяються на три категорії:

Перша: надзвичайно небезпечні (промислові, артилерійські та інженерні боєприпаси, з’єднані з підривачами, заряди вибухової речовини з засобами підриву, саморобна вибухова речовина).

Друга: небезпечні (промислові вироби» що містять вибухову речовину зі слідами корозії, механічних ушкоджень, закопчень, які не містять засобів підриву).

Третя: обмежено небезпечні (промислові вироби, що містять бризантну вибухову речовину нормальної або зниженої потужності, метальну вибухову речовину, піротехнічні суміші при відсутності підривачів, засобів підриву).

Слід пам’ятати, що вибухові речовини взаємодіють з деякими металами та іншими речовинами і на границях контакту вибухових речовин та металів утворюють сполуки, які за своїми характеристиками можуть бути дуже чутливі до удару, нагріву, тертя, інших механічних і теплових впливів та викликати непередбачені вибухи. Одночасно існує вірогідність отруєння газами, які виділяються при взаємодії речовин і металів. Вибухові речовини при контакті з ними людини можуть викликати отруєння, гепатит, катаракту очей, дерматит, враження центральної нервової системи, виразки шлунку та набряк легенів. При досить сильному фізіологічному впливі вибухових речовин на організм людини можливі летальні випадки.

При виявленні вибухового пристрою або підозрілої речі необхідно:

  1. зберігати спокій;
  2. негайно повідомити про знахідку представників міліції, охорони аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами 101,102;
  3. не курити;
  4. не користуватись запальничками, іншими джерелами відкритого також предметами, що можуть його утворювати;не торкатись до підозрілої речі руками або іншими речами;
  5. у жодному разі не намагатися переміщувати вибуховий пристрій (підозрілий предмет) або змінювати його положення;
  6. залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, при можливості організувати оборону на безпечній відстані, як зазначено нижче.

 

У разі отримання повідомлення від представників влади (правоохоронних органів, аварійно-рятувальних служб) про евакуацію із будинку (зони ймовірної надзвичайної ситуації або проведення антитерористичної операції) необхідно зберігати спокій та чітко виконувати отримані інструкції.

У разі появи чи виявлення підозрілих осіб, які поводяться агресивно, мають при собі зброю чи спецзасоби ( кийки, щити ), намагаючись здійснити провокації та закликають до силового протистояння, розповсюджують агітацію антиконституційного характеру, намагаються проникнути до адміністративних чи громадських будівель, потрібно негайно інформувати органи внутрішніх справ. 

 

Заходи безпеки при огляді автомобіля:

При огляді автомобіля звертати увагу на наявність:

  1. Ознак силового входу електродроту в салон навколо дверей, вікон, багажника, люків, капоту, кришки бензобаку автомобіля. Шматків шпагату, дроту і т.п. на поверхні автомобіля.
  2. Слідів взуття, заглиблень у землі, залишених підйомним механізмом.
  3. Грудок землі на поверхні, можливо викинутих з під автомобіля.
  4. Дротів і пристроїв, прикріплених до кузова, двигуна, вентилятора.
  5. Сторонніх предметів у вихлопній трубі, горловині бензобаку, під бампером, крилами, карданним валом, двигуном, бензобаком, колесами, в салоні автомобіля на сидіннях, позаду заднього сидіння, під килимками.
  6. Підозрілих шматків дроту чи зажимів, розміщених навколо акумулятора, електричних вимикачів на обладнанні, кондиціонері, очищувачі вітрового скла, та інших агрегатів.
  7. Під час посадки (висадки) з автомобіля звертати особливу увагу на зміну обстановки біля транспортного засобу, і в першу чергу на каналізаційні люки, відливні труби, урни, а також на предмети, що викликають підозру на наявність вибухових речовин (пакунки, сумки тощо).

При підозрі щодо проникнення в салон автомобіля та виявлення там сторонніх предметів та пристроїв, не сідати в автомобіль та самостійно не старайтесь запускати двигун. Підозрілі предмети з місця не зрушувати, відійти на безпечну відстань (не менше 100 метрів) та сповісти про це міліцію.

 

Правоохоронці звертаються до громадян з проханням поставитися до даних заходів з розумінням, відповідальністю та громадською свідомістю. Будьте пильні, а вразі виявлення підозрілих осіб, груп людей, чи предметів, залишених у громадських місцях, негайно інформуйте органи внутрішніх справ за номером телефону чергової частини «102».

 
Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 2351 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz