Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2014 » Грудень » 8 » Шахрайські пастки для пенсіонерів
10:44
Шахрайські пастки для пенсіонерів

Ошукати людину, особливо стареньких пенсіонерів, не так уже й важко. «Професійні» шахраї, користуючись людською довірливістю, нерідко безжально забирають у жертв останні гроші.

Міліція, звісно, розшукує шахраїв, однак досвід показує: спіймати пройдисвітів на гарячому практично неможливо. Адже не влаштуєш засідку в квартирі кожного пенсіонера. Цілком імовірно, що зловмисники разом із спільниками пересуваються на автомобілі, роблять «набіг» на конкретний населений пункт і швидко залишають його. Є кілька доречних порад, як не стати жертвами шахраїв. Наведемо кілька типових ситуацій.

Літніх людей здебільшого «купують» обіцянками придбати, начебто від соцзабезу, продукти за значно дешевими цінами. Розрахунок шахраїв простий: літні люди неодмінно покажуть, звідки вони витягають гроші для «дешевих продуктів». Тих кілька хвилин, поки пенсіонер шукає на кухні тару для продуктів, цілком вистачає, аби «понишпорити» у шафі чи сервант, де пенсіонери переважно й ховають свої статки. Буває також, що злодії пропонують отримати якусь доплату і навіть дають ці гроші, а потім просять розміняти якусь купюру (100 чи 200 гривень), щоб довірливий господар «засвітив» свої заощадження. Потім пропонують для зручності пройти на кухню розписатися у відомості, бо, начебто кімната погано освітлена, а тим часом спільники виносять з кімнати всі заощадження.

Трапляється, по селах до осель заходять жінки з проханням «напитися води» або «переповити дитину». Після таких візитів нерідко зникають великі суми грошей. А ще навідують самотніх пенсіонерів під виглядом працівників держслужб. Шахраї можуть зайти у справжній соцзабез, відділ субсидій, центр з обслуговування самотніх чи якусь благодійну організацію і вичитати з вивішених на стіні списків (або почути з розмов самих відвідувачів) адреси самотніх пенсіонерів.

Вихід один – бути обачними. Шкода, що старше покоління не завжди прислухається до порад бути обережнішими і менш довірливими. Надзвичайно прикро, що саме злодії навчають їх життю, але вже не застереженнями, а гірким досвідом. Але ми вкотре радимо вам:

  1. в жодному разі не впускайте до осель осіб, які представляються працівниками соцзабезу, пенсійного фонду, соцстраху тощо, якщо не знаєте їх в обличчя, в крайньому разі перевіряйте документи, які засвідчують їх особу;
  2. намагайтеся одразу перевірити в телефонному режимі достовірність будь-якої «новини», що прийшла разом з незнайомцями;
  3. якщо до вас завітали таки незнайомі люди з подібними пропозиціями, не вірте!А головне, запам’ятайте їх імена, в чому одягнені, на якому автомобілі приїхали (марка, колір, державний номерний знак) тощо, та негайно телефонуйте в міліцію! Чим оперативніше надійде повідомлення, тим більше шансів, що шахраїв затримають. Телефон Віньковецького райвідділу міліції «102» та 2-13-29 працюють цілодобово.
  4. не соромтеся, просто телефонуйте й повідомляйте про підозрілих осіб, котрі обдзвонюють квартири. Можливо, вони прийшли саме по ваші гроші…

Будьте обережними, пильними та обачними!

 

Н. Балан

інспектор СВ Віньковецького РВ

лейтенант міліції

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 449 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz