Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2014 » Липень » 1 » Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насилля
16:09
Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насилля

Щоб покарати домашнього тирана за законом, треба відразу після бійки викликати дільничного інспектора для складання протоколу. У разі отримання тілесних ушкоджень дільничний повинен дати направлення на експертизу для зняття побоїв. Втім, цю експертизу можна пройти і самостійно. Якщо у висновку встановлено, що в результаті насильства були отримані тілесні ушкодження середньої тяжкості чи тяжкі, правоохоронні органи порушать кримінальну справу. Що стосується легких тілесних ушкоджень і побоїв, його можуть відкрити за заявою потерпілого.

Насильство в сім'ї - це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім'ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю (Закон України «Про попередження насильства в сім'ї»).

 

За вчинення насильства в сім'ї можуть залучити як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. 

У Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття 173-2, яка передбачає покарання у вигляді адміністративного арешту на термін від 5 до 15 діб або виправних робіт на термін від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або ж штрафу.

У Кримінальному кодексі насильство в сім'ї не виділяється в окремий злочин, але карається відповідно до різних статей. За нанесення побоїв (ст. 126), тілесних ушкоджень (ст. 125, 122 і 121), в залежності від ступеня їх тяжкості, передбачено покарання від стягнення штрафу та виправних робіт до позбавлення волі на строк до 2 років, а у виняткових випадках - на тривалий термін. Наприклад, умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння або яке спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров'я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш ніж на 1 / 3, або переривання вагітності чи непоправне каліцтво особи, карається позбавленням волі від 5 до 10 років.

Погроза вбивством (ст. 129 КК України) також передбачає кримінальну відповідальність - арешт до 6 місяців або обмеження волі на строк до 2 років.

Доведення людини до самогубства або до замаху на самогубство внаслідок жорстокого з нею поводження, систематичного приниження його людської гідності, а також щодо людини, що знаходиться в матеріальній або іншій залежності від винного, карається позбавленням волі до 5 років, а ті самі дії щодо неповнолітнього - позбавленням волі до 10 років (ст. 120 КК України).

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 1618 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz