Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2015 » Липень » 6 » Відповідальність за діяння пов’язані з наркотичними засобами
15:46
Відповідальність за діяння пов’язані з наркотичними засобами

Законом України заборонений самовільний посів та вирощування маку чи конопель, за що передбачена адміністративна та кримінальна відповідальності в залежності від ступеню важкості правопорушення.

Наркотиком є будь-яка речовина рослинного чи синтетичного походження, яка при введенні в організм може змінити одну чи декілька його функцій і внаслідок багаторазового вживання призвести до виникнення психічної або фізичної залежності.

У світі відомо близько 500 наркотичних засобів, з них 100 наркотиків і близько 50 психотропних препаратів, які мають нарко­тичні властивості і які зафіксовані в міжна­родних документах. Засоби, що містять наркотичну речовину, можна розділити на наступні групи:

  1. Природні (натуральні) наркотичні засоби, і напівсинтетичні наркотики, отримані на їх основі.
  2. Синтетичні наркотичні засоби.
  3. Сильнодіючі медикаментозні засоби, що, не будучи наркотиком, можуть викликати хворобли­ву пристрасть і становити небезпеку для здоров'я, а також використовуватися як сировина для виго­товлення наркотиків.
  4. Засоби побутової і промислової хімії.

Наркоманія – це загальна назва захво­рювань, що характеризуються постійним потягом людини до вживання наркотичних засобів внаслідок стійкої психологічної і фізичної залежності від них.  Під наркома­нією також розуміють вживання наркотиків чи  речовин, які їм дорівнюють,  без медич­них призначень. Це поняття в соціально-ме­дичному аспекті охоплює два види вживан­ня наркотиків: не хворобливе, коли наркоман має можливість за своїм бажанням припинити вживати наркотики; хворобли­ве, коли наркоман сам вже не може припи­нити їх вживати.

Не хворобливий прийом наркотиків часто суп­роводжується неприємними відчуттями: слабкі­стю, галюцинаціями, маренням, нудотою, коли «крутиться» голова. Це утримує деяких «по­чатківців» від подальшого їх вживання. У тих, хто продовжує вживання наркотиків, виникає стійкий потяг до них, який в науці називають абстиненція (наркотичний голод) і який веде до важких духов­них і фізичних станів, бажання частіше приймати і збільшувати дози.

Це в медицині класифікують як захворювання, де наркоман стає рабом своєї звички, і без медичної допомоги майже нікому не вдавалося вирватися з цього ганебного кола. Коли людина, яка тривалий час вживала нар­котики, перестала це робити, в неї розвивається дуже неприємний стан — абстиненція, так звана «ломка» (пітливість, тремтять кінцівки та ін.). Цей важкий стан проходить після вживання чергової дози наркотиків, настає ейфорійний стан (ейфорія — на жаргоні наркоманів — «кайф»), який пізніше знову змінюється абстиненцією. По мірі звикання наркотики стають необхідними вже не для отримання задоволення, а для боротьби з важ­кими симптомами, які постійно мучать людину. У такому стані хворі являють собою велику суспіль­ну небезпеку, бо потреба в прийомі наркотиків настільки нездоланна, що вони можуть здійснити будь-який негативний вчинок, у тому числі і тяжкі злочини, щоб знайти необхідний засіб.

Наркоманія – це зло, яке завдає людині та сус­пільству важку і часто непоправну шкоду. Вжи­вання наркотиків є шкідливим для всіх органів і систем людини, в першу чергу таких життєво важ­ливих, як серцево-судинна система, печінка, нир­ки, легені, шлунок. У підсумку людина, як прави­ло, стає інвалідом, значно скорочується строк її життя (на 10-15 років). Виникають стійкі психічні розлади. Людина стає підозрілою, нервовою, злою, засмученою, не здатною до співпереживання і співчуття. Стрімко падає її інтелект, інтереси ста­ють примітивними, втрачається - пам'ять. Вона втрачає також інтерес до життя, своїх друзів і близь­ких. Наркоманія шкідливо відбивається на дітях, які народжуються розумово відсталими, мають серйозні психічні захворювання.

Все це пізніше передається з покоління в покоління. Наркоманія як соціальне явище, яке має тенденцію росту, в армії і на флоті поки не досягла критичного рівня. Однак недооці­нювати її небезпеку не можна. За останні роки факти вживання наркотичних речовин набули поширення серед громадян України. Росте кількість їх засуджень, які пов'язані із незаконним обігом наркотиків. Поширенню вживання наркотиків сприяє про­паганда наркоманами «особливого» впливу їх на духовний стан, можливість «відволіктися» від служби, «зняти нервову напругу». На деяких соці­альне незрілих осіб, які легко піддаються впливові, це діє. Будь - яке зло легше попередити, ніж потім з ним боротися. Ось чому профілактичну роботу потрібно вважати головним напрямком в боротьбі з про­явами наркоманії. Вона повинна вестися систе­матично, з повним охопленням усіх громадян і з урахуванням їх індивідуальних особливостей.

Профілактика наркоманії в Україні забезпечується системою організаційних заходів, спрямованих на:

  • попередження їх поширення се­ред громадян;
  • активне виявлення осіб, які вживають нар­котичні засоби;
  • застосування до них заходів виховного, пра­вового, дисциплінарного та медичного характеру;
  • проведення санітарно-просвітницької робо­ти щодо соціальних і медичних наслідків нарко­манії;
  • підвищення рівня антинаркотичної пропа­ганди шляхом широкого роз'яснення діючого за­конодавства.

Громадяни по­винні знати реальний стан справ з наркоманією, причини її поширення і ту страшну шкоду, яку вона спричиняє людям і всьому суспільству в цілому. Важливим питанням є також організація мате­ріально-побутового забезпечення людей. За даними соціологічних опитувань, значна частина людей, які вживали наркотики, робили це для того, щоб «зняти напруження від служби, роботи», «відчути себе комфортно»... Найважливішою умовою профілактики нарко­манії є здорова морально-етична атмосфера в ко­лективі. Соціологічні дослідження показують, що в 47% випадків сама обстановка в колективі впливає на вживання наркотиків. Створення в підрозділі атмосфери дружби і товариської взає­модопомоги — це найважливіша гарантія запо­бігання наркоманії.

Здоровий спосіб життя громадян України – це знан­ня, усвідомлення та дотримання  сукупності визначених Конституцією Украї­ни, та іншими керівними документами встановлених моральних принципів, суспільних норм і правил поведінки, що спрямовані на попередження загрози і шкоди здоров'ю.

Незаконний посів та вирощування снотворного маку чи конопель тягнуть за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до вісімдесяти восьми неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 308 – 310, 312, 314, 315, 317 Кримінального Кодексу України, або із залученням неповнолітнього, а також збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у місцях, що призначені для проведення навчальних, спортивних і культурних заходів, та в інших місцях масового перебування громадян, або збут чи передача цих речовин у місця позбавлення волі, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах чи небезпечні наркотичні засоби або психотропні речовини – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті. Вчинені організованою групою, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, або вчинені із залученням малолітнього або щодо малолітнього – караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з їх незаконним обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання (частина перша цієї статті, частина перша статті 309 КК України).

 

 

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 582 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz