Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2015 » Березень » 16 » Віньківчани, які спалюють листя та сміття, ризикують заплатити штраф
17:20
Віньківчани, які спалюють листя та сміття, ризикують заплатити штраф

З приходом весни кожен господар починає приводити своє домоволодіння до ладу, і все розпочинається із спалювання торішнього опалого осіннього листя та залишків сухої рослинності.

Куди подіти листя, гілля після зими? Більшість громадян звикли вирішувати питання традиційним методом – спалюванням, не знаючи, які наслідки це може понести за собою.

Великі купи минулорічного листя із сміттям, суха трава горять і шкідливий дим заповнює усе навкруги. Весняне спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям у людини та підвищує небезпеку виникнення пожеж. Але на превеликий жаль, українці рідко надають цьому уваги.

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, статті 16 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України “Про благоустрій в населених пунктах”.

Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства тягнуть відповідальність відповідно до ст. 77-1( Самовільне випалювання рослинності або її залишків)  Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця стаття передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн. до 340 грн.) і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1190 грн.).

Не будьте байдужими до екологічного стану навколишнього середовища, власного здоров'я та здоров'я оточуючих!

Пам’ятайте повітрям дихати нам – не залишайтесь осторонь цієї проблеми.

ЗАКОНОДАВЧА ДОВІДКА

Конституція України

Стаття 50.

Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.(...)

Закон України

“Про охорону навколишнього природного середовища”

Стаття 9. Екологічні права громадян України

Кожний громадянин України має право на:

  • безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;
  • подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Стаття 12. Обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища

Громадяни України зобов’язані:

  1. берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;
  2. не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів;
     

Закон України “Про охорону атмосферного повітря”

Стаття 16. Регулювання шкідливих впливів на атмосферне повітря при відсутності нормативів

Шкідливі впливи на атмосферне повітря, для яких не встановлено відповідних нормативів екологічної безпеки, забороняються. У виняткових випадках такі впливи допускаються тимчасово лише з дозволу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Міністерства охорони здоров’я України за умови, що за цей період буде встановлено відповідний норматив та вжито необхідних заходів щодо охорони атмосферного повітря.

Стаття 22. Виконання вимог щодо охорони атмосферного повітря від забруднення виробничими, побутовими та іншими відходами

Складування, зберігання або розміщення виробничого, побутового сміття та інших відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря пилом, шкідливими газоподібними речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, допускається лише при наявності спеціального дозволу на визначених місцевими органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування територіях у межах встановлених ними лімітів з додержанням нормативів екологічної безпеки і при можливості їх подальшого господарського використання.

Не допускається спалювання зазначених відходів на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог щодо охорони атмосферного повітря.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: В природі усе влаштовано розумно і раціонально. Весняні підпали шкодять траві, кущам, плазунам, комахам… усьому живому мікросвіту!

 

Н. Балан

інспектор слідчого відділу

лейтенант міліції

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 774 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz