Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2015 » Квітень » 7 » Водіям на замітку. Все про ДТП : поради, рекомендації, першочергові дії
16:10
Водіям на замітку. Все про ДТП : поради, рекомендації, першочергові дії

Нещодавно на території Віньковецького району стався прикрий випадок. 2 квітня ц.р. близько 19.50 години на автодорозі "Хмельницький – Віньківці – Ялтушків" поблизу с. Дашківці Віньковецького району, житель м. Вінниця 1991 р.н., керуючи автомобілем "Сітроен Джемпі" не впорався з керуванням та допустив зіткнення із припаркованим автомобілем "ВАЗ-2109", який належить жителю с. Холодівка, Вінницької області. В результаті ДТП власник автомобіля "ВАЗ", отримав тілесні ушкодження у вигляді забою грудної клітки. Водій "Сітроен Джемпі" отримав тілесні ушкодження у вигляді забійної рани голови. Потерпілих госпіталізовано у Віньковецьку ЦРЛ.

Що робити, якщо ДТП уже відбулося, як полегшити його наслідки

При аварії. Аварійні ситуації потрібно іноді уявляти собі, тренуючись у прийнятті рішень. Лобове зіткнення легкового автомобіля з іншим автомобілем — самий небажаний вид події. Уникаючи його, краще в'їхати в чагарник, паркан — у них немає своєї швидкості, і сила удару буде менше. Прямий бічний удар легкового автомобіля серединою об дерево або стовп гірше лобового — машина обгинає стовп, здавлюючи пасажирів. При ударі переднім крилом або багажником автомобіль може закрутити, але ймовірність смертельного результату для сидячих у ньому менше. Однак лобовий удар об нерухому перешкоду іноді краще, чим кутовий, закручування автомобіля може викинути його на пішоходів або під колеса великих машинНа заміській дорозі від лобового зіткнення можна ухилитися, покинувши дорогу, з'їхавши на узбіччя або на зелену розділову смугу. Кювет потрібно проскочити під гострим кутом. Навіть якщо машина перевернеться, це буде краще зіткнення. При з'їзді з не занадто крутого насипу нічого особливо страшного не трапиться, якщо не відкриються двері — тоді пасажирів викине назовні й, може бути, під машину. Але навіть кількаразове перекидання автомобіля закінчується легше для пасажирів, ніж зіткнення.

Ось декілька порад:

  • під час аварії повинні бути до межі напружені всі м'язи; розслаблюватися не можна до повної зупинки;
  • до зупинки не можна залишати машину: шансів вижити в автомобілі в 10 раз більше, чим викидаючись із нього під час неконтрольованого руху;
  • зберігайте самовладання — це дозволить керувати машиною до останньої можливості;
  • зробіть все, щоб уникнути зустрічного лобового або різкого бічного удару: кювет, паркан, чагарник, навіть дерево краще автомобіля, що йде в лоб на швидкості;
  • якщо неможливо уникнути удару, намагайтеся перевести зустрічний удар у ковзний, бічний;
  • при зіткненні з нерухомим предметом удар лівим або правим крилом гірше, чим усім бампером, — мотор піде вниз і в салон не потрапить.
  • при аварії потрібно оберігати, звичайно, голову. Переломи рук, ніг, ребер виліковні, а травма шиї або перелом шийних хребців і деякі удари головою фатальні.

Якщо очікуєте удару позаду: приготуйтеся гальмувати, щоб не урізатися в інший автомобіль спереду.

Якщо очікуєте удару збоку: вчепитеся міцніше за кермо — зменшите відкидання усередині автомобіля.

Якщо очікуєте удару попереду:

  • при застебнутому ремені — руками захисти голову від удару про панель, кермо або стелю;
  • при незастебнутому ремені — падайте вбік на сидіння, щоб не вдаритися грудьми й головою про кермо й вітрове скло.

Коли удар неминучий, найголовніше — перешкоджати своєму переміщенню вперед і захистити голову. Упертися ногами в підлогу, голову нахилити вперед між руками й, напружуючи всі м'язи, упертися руками в кермове колесо. Всі м'язи повинні буквально скам'яніти й бути напруженими до повної зупинки машини. Пасажир повинен закрити голову руками й завалитися на бік. Якщо поруч дитина — міцно пригорнути, накрити його собою й також упасти на бік. Найнебезпечніше місце для пасажира — переднє сидіння, тому дітям до 12 років правила дорожнього руху перебувати там без спеціального обладнання забороняють.

Якщо автомобіль упав у воду, він якийсь час тримається на плаву. Однак двері відкривати не слід — вода відразу заллється всередину, і машина почне різко тонути. При зануренні із закритими вікнами й дверми повітря в салоні автомобіля тримається кілька хвилин. Можна оцінити обстановку, глибоко подихати, насичуючи кров киснем, позбутися зайвого одягу, захопити документи й уявити собі шлях нагору. Треба вибиратися через двері або вікно, тримаючись руками за дах машини, а потім різко плисти нагору. Якщо двері заклинило й скло не опускається, треба розбити лобове вікно (заздалегідь пошукай, чим це зробити). Якщо різко розгорнути двері й намагатися відразу вибратися, буде заважати потік, що йде в салон, і дарма витратиш сили. Вибиратися назовні можна, коли машина наповниться водою наполовину. З моменту припинення подиху у твоєму розпорядженні не менше 30-40 с. Цього цілком достатньо, щоб вибратися на поверхню.

Автомобіль загоряється при аварії, якщо ушкоджений бензобак або паливний трубопровід. Більшість пожеж починається через порушення правил пожежної безпеки, халатного відношення до системи електроустаткування й живлення машини, через пролитий бензин.

Відразу після аварії потрібно виключити запалювання щоб уникнути пожежі й скоріше вибратися з автомобіля. Якщо видимість погана, можуть врізатися інші машини; якщо розлитий бензин, він може спалахнути. Якщо двері відразу не відкрилися, намагатися натискати на них швидше за все безглуздо: вони заклинені, і треба відкривати або розбивати вікна.

Синтетичні матеріали спалахують пізно, але гасити їх складно. Люди можуть перебувати в автомобілі, що загорівся, не більш півтора хвилин.

Своєчасні дії й гарний вогнегасник можуть урятувати машину й не тільки. Існують вогнегасники, установлювані під капотом, що й автоматично спрацьовують у випадку виникнення вогню. Але крім них, потрібно мати вогнегасник у салоні, а краще два — газовий і порошковий. Гасити вогонь, направивши струмінь вогнегасника безпосередньо на вогнище або поступово зсуваючи полум'я. Ніколи не направляйте струмінь тільки на вогонь, не покриваючи самого вогнища. Кілька вогнегасників, звичайно, надійніше, тому просіть водіїв інших машин допомогти своїми. Застосовуйте й звичайні засоби: пісок, щільну тканину, сніг, воду, якщо вони є. Для гасіння електропроводки, добре застосовувати хладонові вогнегасники.

Дуже важливі інтенсивність і швидкість гасіння — одного вогнегасника вистачає всього приблизно на 15 сек. Важливо швидко встановити причину пожежі, локалізувати його джерело й «задавити» його, поки у вогнегасниках ще є газ або порошок. Тоді решту можна згасити підручними засобами або накривши предметами одягу. Не забувайте й про безпеку людей — одяг може бути просочена бензином.

Автомобіль згоряє за 20 хв. Іскра від замикання в електромережі під капотом і пари бензину через нещільне кріплення шлангів — і пожежа неминуча. Ретельно стежте за справністю електроустаткування й відсутністю течі палива.

Дії водіїв після ДТП, якщо ви учасник аварії і ДТП:

  1. негайно зупинитися й залишатися на місці події до приїзду співробітників ДАІ, позначити аварійну обстановку можливими засобами;
  2. вжити заходів до екстреного надання долікарської медичної допомоги потерпілим, ні за яких умов не залишати потерпілого без допомоги, залишення в небезпеці — це карний злочин;
  3. повідомити про те, що трапилося в міліцію;
  4. вжити заходів до збереження слідів ДТП;
  5. записати прізвища, адреси й телефони очевидців (це обов'язково)
  6. нічого не торкатися і не переміщати до приїзду співробітників міліції без крайньої необхідності (за виключенням заходів щодо порятунку потерпілих і забезпеченню невідкладної безпеки)

Якщо є потерпілі. Якщо потерпілий у свідомості і його стан не вселяє побоювання за його життя, слід викликати «Швидку допомогу» і ДАІ по мобільному телефону. Якщо ДТП призвело до загибелі людини, дії такі ж, як і у випадку, коли життя постраждалого занепокоєння не викликає.

Якщо стан постраждалого важкий й потребує термінова медична допомога, потрібно відразу забрати потерпілого із проїзної частини або витягти з машини, якщо є впевненість, що його стан не погіршиться в результаті цих дій і надати першу допомогу. Наприклад, у потерпілого в машині може бути перелом ребер, уламки яких при витягу його з автомобіля можуть устромитися в легені, що може привести до смерті.

Якщо довго немає ні «Швидкої», ні ДАІ, а потерпілий перебуває у важкому стані, треба самостійно якомога швидше доставити потерпілого до лікувального закладу, використовуючи попутний транспорт (це переважніше для збереження в недоторканності місця ДТП) або свій автомобіль.

Якщо до приїзду в лікарню не викликана ДАІ, потрібно обов'язково зробити це з лікарні. Бажано, щоб хтось залишився на місці ДТП. Якщо водій є учасником ДТП (і навіть потенційним його винуватцем), його дії по доставці потерпілого в лікарню не будуть кваліфіковані як спроба зникнути з місця ДТП. Доставивши потерпілого в лікарню на автомобілі й повідомивши свої дані медичним працівникам, слід обов'язково повернутися на місце ДТП і повідомити про свої дії. Навіть при наявності можливої провини в ДТП, такі дії по порятунку постраждалого, який перебуває у важкому або загрозливому житті стані, вплинуть на пом'якшення можливої провини.

Якщо ви побачили аварію

Ставши свідком або очевидцем наїзду або аварії, при якій водій зник, необхідно записати номер, марку, колір і будь-які прикмети машини й водія, надати допомогу потерпілим і передати ці відомості в ДАІ. Сьогодні допомогли Ви – завтра можуть допомогти й Вам. Відомості в міліцію або ДАІ можна передати особисто, по телефону, листом ( у тому числі анонімно).

Якщо Ви – не учасник аварії, але перший (або в числі перших), що побачили її, обов'язково зупинитеся, забравши свою машину із проїзної частини.

Перевірте, чи є потерпілі в ДТП люди. Допоможіть тим потерпілим, хто не може ходити або говорити, маленьким дітям. Допоможіть тим потерпілим, хто може переміщатися самостійно або чий стан не дуже важкий.

Зупиніть наступну машину й доручить черговому проїжджаючому викликати «Швидку допомогу» і ДАІ або повідомити в міліцію про ДТП, якщо це не вдалося зробити відразу по мобільному телефону.

Організуйте огородження місця події, при цьому ОБОВ'ЯЗКОВО перевірте, чи немає витікання бензину, що може призвести до пожежі або вибуху). Виключіть запалювання в розбитій машині. Не паліть й не викидайте біля місця ДТП недокурки.

Не переміщайте потерпілих, якщо немає погрози пожежі, утоплення або іншої небезпеки. Переміщення може їм нашкодити. Пошукайте потерпілих, можливо викинутих з машини при аварії. Вони можуть бути не видні в траві або чагарнику (особливо вночі) і бути без свідомості. На місці ДТП потрібно без крайньої необхідності нічого не торкатися і нічого не переміщати. 

Проїжджаючи повз місце аварії, де вже працюють рятувальники й міліція, не сповільнюйте хід і не зупиняйтеся подивитися — Ви можете викликати або спровокувати іншу аварію. Проїдьте повз, уважно спостерігаючи за людьми на дорозі. Ніколи не наїжджайте на пожежний шланг. Підкоряйтеся вказівкам міліціонера або пожежного беззаперечно. Ніколи не приїжджайте на місце аварії, пожежі або іншого нещастя, щоб просто подивитися або сфотографувати чуже лихо «на пам'ять» — такі дії заважають проїзду міліції, пожежних, «Швидкої допомоги» і їх ефективній роботі. Зупиняйтеся, тільки якщо Ваша допомога дійсно необхідна (або запитаєте про це з вікна машини).

 

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 1198 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz