Віньковецьке відділення поліції

Головного Управління Національної поліції в Хмельницькій області 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Форма входу

Головна » 2014 » Березень » 18 » За кожним протоколом – доля сім’ї
17:34
За кожним протоколом – доля сім’ї

 

              

В органах міліції заходи щодо запобігання насильству в сім`ї здійснюють служба дільничних інспекторів міліції та кримінальна міліція у справах дітей. Найчастіше саме дільничних інспекторів викликають заспокоювати сімейних дебоширів.

 

 

Жертвою насильства в сім’ї може стати як жінка, яку постійно лає і б'є її чоловік, так і дитина, чи старенька бабуся, яку ненавидять власні діти. Та не виключено, що в деяких сімях  жертвою стає чоловік.

 

 

 

Відповідно до Закону України "Про попередження насильства в сім'ї", насильство в сім'ї — це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю".

 

 

Працівники кримінальної міліції у справах дітей тісно співпрацюють зі службами у справах дітей, центрами соціальних служб для молоді, органами прокуратури, освіти, навчальними закладами, закладами охорони здоров’я. У разі потреби клопочуть про термінове вилучення дитини з сім’ї, де батьки чи особи, які їх замінюють, жорстоко поводяться з нею.

 

 

За вчинення насильства в сім’ї, кривдники несуть адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність. 

 

 

Так, ст. 173² Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу – від 51 до 170 грн., виправних робіт – від 1 до 2-х місяців та адмінарешт – від 5 до 15 діб. За вчинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім’ї може настати кримінальна відповідальність згідно ст. 125 Кримінального кодексу України, якою передбачено такі види відповідальності як штраф – від 850 до 1700 грн., громадські роботи – від 200 до 240 годин або виправні роботи до 1 року, адмінарешт до 6-ти місяців та обмеження волі до 2-х років.

 

 

Якщо стосовно потерпілої особи було вчинено саме насильство в сім'ї, дільничний інспектор міліції :

 

 

1.     роз'яснює особі порядок розгляду її звернення;

      2.     приймає заяву (якщо її не було);

 

3.     документує факт правопорушення (опитує учасників конфлікту та свідків; якщо на тілі жертви є сліди фізичного насильства, фіксує їх за допомогою фотоапарата й направляє жертву до медичної установи для встановлення наявності тілесних ушкоджень та ступеня їх тяжкості; встановлює взаємозв'язок між наявними слідами та подією насильства в сім'ї); 

     4.      реєструє матеріал в установленому порядку (якщо він раніше не був зареєстрований); 
     5.     заповнює спеціальну картку обліку факту скоєння насильства в сім'ї, яку передає начальникові сектору дільничних інспекторів міліції;
     6.     у триденний термін направляє спеціальну картку обліку факту скоєння насильства в сім'ї до управління (відділу) у справах сім'ї та молоді місцевої         держадміністрації, а у випадках скоєння насильства в сім'ї щодо неповнолітнього - ще й до служби у справах дітей місцевої держадміністрації; 
     7.     виносить особі, яка вчинила насильство в сім'ї, офіційне попередження про неприпустимість учинення насильства в сім'ї. 

 

 

 

У разі виявлення в діях жертви систематичної (три і більше разів) провокуючої поведінки дільничний інспектор міліції виносить їй офіційне попередження про неприпустимість віктимної поведінки, про що повідомляє їй під розписку. Після цього дільничний інспектор міліції складає адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП та приймає рішення за зібраними матеріалами та направляє його до суду, оскільки дана категорія справ підвідомча районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судам. Саме суддя виносить рішення у справі.

 

 

 

 Далі дільничний інспектор міліції заводить алфавітну картку та профілактичну справу на правопорушника з одночасною постановкою його на профілактичний облік. На обліку особа перебуває рік, упродовж якого його сім'ю відвідує дільничний інспектор міліції з метою попередження подальших випадків насильства. У разі вчинення насильства в сім'ї після отримання офіційного попередження такій особі дільничним інспектором міліції за погодженням із начальником органу внутрішніх справ і прокурором може бути винесено захисний припис. У разі наявності в жертви офіційного попередження про неприпустимість віктимної поведінки питання про видачу захисного припису не розглядається.

 

 

Щоб не допустити таких ситуацій слід пам’ятати :

 

  • Не провокуйте конфлікти
  • Правильно оцінюйте ситуацію
  • Не дозволяйте себе принижувати
  •  Будьте особливо обережними з п’яними
  • Якщо зупинити конфлікт не вдається, спробуйте залишити приміщення: вийдіть в іншу кімнату, до сусідів, на вулицю.

          Та головне пам’ятати, —  діти, які спостерігають насильство у власному домі, переносять цей негативний досвід у власне життя, відтворюючи саме 
насильницьку модель поведінки у своїх сім’ях і суспільстві загалом.

 

 

 


Правові документи щодо захисту людей від насилля в Україні:

 

 

 

  • Закон України "Про попередження насильства в сім'ї" 
  •  Розпорядження Кабінету Міністрів України № 2154-р «Про затвердження плану заходів з проведення Національної компанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року
  • Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про а дміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за вчинення насильства в сім'ї або невиконання захисного припису" від 15.05.2003 р.
  • Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства стосовно протидії насильству в сім'ї" від 25.09.2008 р.
  • Закон України «Про Декларацію про загальні засади державної політики України стосовно сім’ї та жінок» (5 березня 1999 р.)

 

Міжнародні правові документи щодо захисту від насилля:


  • Радою Європи були прийняті „Рекомендації щодо захисту жінок від насильства” (30 квітня 2002 р.)
  •  Декларації про викорінення насильства щодо жінок (Генеральна Асамблея ООН, 20 грудня 1993 р.) 
  • Конвенція про ліквідацію всіх форм  дискримінації щодо жінок
  • Конвенція проти катувань та інших нелюдських або принижуючих гідність видів поводження 

 

Інспектор СВ Віньковецького РВ 
лейтенант міліції 
Н. Пазюк

 

 

 

 

 

 

 

 

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 1183 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0


Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:











Copyright DVI © 2024
Конструктор сайтів - uCoz